Syyspurjehdus Kreikassa 2022

Purjehdus Dodekanesian saaristossa 8.-15.10.2022

Tämänkertainen purjehdusloma suuntasi Kreikkaan, lähtösatamana Kos. Matkaan lähti viisi venettä miehistöineen. Yhteensä purjehdukselle lähti 33 henkilöä, joista jäseniä oli 28.

Veneitä oli kolmelta eri vuokraamolta ja kaikki veneet lähtivät samasta marinasta. Kosille saavuttiin hyvissä ajoin aamupäivästä, mutta ensimmäinen ilta vietettiin Kos Marinassa johtuen myöhäisestä tsekkauksesta.   Veneet bunkrattiin, ja aamulla päästiin starttaamaan hyvissä ajoin kohti Kalymnosin kaupunkisatamaa.

Purjehduspäivä osoittautui hienoksi, sillä veneet pääsivät nauttimaan hyvistä luoteen suuntaisista meltemituulista. Siis purjeet ylös o´hoy! Upean purjehduspäivän aikana veneitä pysähtyi nauttimaan sinisestä merestä ja upeista lounaista, jotka loihdittiin veneiden penttereissä.

Lounastauon jälkeen oli aika jatkaa matkaa kohti satamaa, joka olikin melko täynnä. Kaikki venekunnat kuitenkin mahtuivat. Ilta vietettiin kukin venekunta tahoillaan syöden, juoden ja laulaen sekä saareen tutustuen.

Seuraavana aamuna matka jatkui pohjoiseen/luoteeseen kohti Lerosta ja sen satamaa Pantelia. Päivä oli jälleen sopivan tuulinen purjehtimiseen vaikkakin tuulikulma ei ollut täydellinen. Ainakin yksi venekunta näki jopa delfiineitä matkallaan.  

Pantelin satamassa kiinnityttiin poijuihin, joista matka illanviettoon tavernaan sujui kumiveneillä. Satama oli aika avonainen, vaikka olimmekin tuulelta suojassa. Satamamauno Lefteris hoiti köydet ja ohjeisti kapteenia kiinnittymään kallioon tai poijuihin vaaditulla tavalla. Erittäin kaunis satama ja viehättävät ravintolat pitivät meistä hyvää huolta.

Jälleen koitti kaunis auringonnousu ja oli aika siirtyä seuraavaan satamaan tukevan aamiaisen saattelemana. Seuraavana kohteena oli jälleen sama ilmansuunta ja Patmoksen Skala.

Skalassa tutustuimme mm. Johannes Teologin luostariin (osa taksilla ja osa skoottereilla), kävimme kaupunkikävelyillä ja uimassa. Joku saattoi myös vähän shoppailla paikallisia aarteita kuten peususieniä. Illalla koko seurue illasti samassa ravintolassa. Ravintola Bótpus tarjosi seurueille maittavaa ruokaa, ja seurueet tarjosivat muille ravintolan asiakkaille mahtavia musiikkielämyksiä.

Kipparikokouksen jälkeen seuraavana aamuna päätettiin kohteeksi Leros ja Lakki Marina. Matkalla lounaspaikkaan eräs venekunta näki jälleen delfiineitä. Miten hieno päivä sekin. Päivän ankkuri-/lounaspaikka oli Nisida Arch Angelos, jossa olikin samaan aikaan telakan väkeä häiritsemässä kunniallisten purjehtijoiden lounasta. Hävytöntä.

Satamaan kiinnityttiin mooringköysillä. Limaista puuhaa. Vastassa oli sataman henkilökuntaa ja yön hinnaksi muodostui 50 €, joka oli kallein satamamaksu koko reissulla. Lakki oli yllättävän suuri, mutta harmiksemme meidän venekuntamme ei ehtinyt tutustumaan paikkaan kovinkaan hyvin. Tutuksi kävi vain ruokakauppa, ravintola ja leipomo.

Lakki Marinan jälkeen siirryimme suoraan Kalymnoksen Vathyyn. Vathy oli hyvin pieni ja idyllinen vanha kalastajakylä. Sataman koko sai epäilemään mahtuvatko kaikki veneet sisään, mutta pesusienipäinen satamakapteeni järjesti kaikille paikat. Upeaa.

Vathy sai toimia Holympialaisten areenana. Holympialaiset järjestettiin paikallisen ravintolan vieressä. Ravintolan henkiökunta kannusti äänekkäästi rohkeita kilpailijoita. Kilpailun henkeen kuului douppinki sekä jonkin asteinen huijaaminen, joka ei kuitenkaan jäänyt erittäin ammattitaitoiselta tuomaristolta huomaamatta. Lajeja oli neljä ja jokaisessa joukkueessa oli neljä henkilöä. Kilpailijat olivat tiukassa fyysisessä ja henkisessä kunnossa ja sen huomasi kilpailun tasosta. Kova oli. Illalla ilakoitiin samassa ravintolassa. Tanssittiin, juotiin, syötiin ja tottakai laulettiin ja soitettiin. Holympialaisten viralliset tulokset julkistettiin ja palkinnot jaettiin.

Aamu sarasti pieneen kalastajakylään ja pakotti veneet jälleen liikkeelle. Seuraavana olisi paluu Kos Marinaan. Meidän venekuntamme kokeili purjehtimista pienen koneajelun jälkeen ja hissuksiin livuimme kohti Kosia. Tällä kertaa emme pysähtyneet lounaalle ajatuksena suora veto tankkaamaan ja veneen luovutus, jotta ehtisimme tutustua Kosiin hiukan lähtöpäivää paremmin. Meitä onnisti ja saimme tankattua muutaman roposen verran polttoainetta ilman jonottamista. Kutsuimme Kos Marinaa VHF:llä ja saimme luvan rantautua. Rantauduimme siis melko ajoissa satamaan ja jäimme odottamaan veneen tsekkausta.

Kaikki meni loppujen lopuksi hienosti. Veneet palautettiin ehjänä vuokraamoille ja ilta vietettiin kuka missäkin kaupungilla shoppaillen, ruokaillen ja käyskennellen. Kos osoittautui hienoksi kaupungiksi, jonka uumenista löytyi erinomaisia ruokapaikkoja, kävelyreittejä ja pilvin pimein kauppoja viimeisille ostoksille.

Kreikka oli melko edullinen satamamaksujen näkökulmasta. Kallein satama oli 50 € ja halvin ei maksanut mitään. Loput istuivat siihen väliin. Palvelut satamissa olivat käytännössä vesi ja sähkö.

Kiitos kaikille osallistujille erittäin hienosta matkasta Kreikassa!

(kuvat: Marke&Tom Grönberg, Jukka Harju, Teemu Kaarnajärvi, Eeva-Leena Pokela, Ville Tapiovaara, Anne Teeriaho, unohtuikohan joku?)

15.10.2022

 
 
Linkkejä